Napätý vzťah k jedlu mení našu osobnosť – čo sa skrýva pod povrchom?

Najprv si povedzme, čo je to napätý vzťah k jedlu?

Je to stav, keď si vytváraš rôzne zákazy, obmedzenia, máš strach pred istými potravinami, z ktorých sa priberá alebo sú “nezdravé”, máš množstvo pravidiel, ako a kedy, čo jesť, chronicky diétuješ, nakupuješ superpotraviny, máš pocity viny, ak ješ niečo nepovolené, alebo sa hanbíš za svoje správanie.

Napätý vzťah k jedlu môže často vyústiť do prejedenia alebo jedenia potravín, ktoré sú na zozname zakázaných. 

Tento kolotoč veľmi ovplyvňuje to, ako sa cítiš, ako o sebe premýšľaš, ako sa správaš a dokonca preniká aj do vzťahov. Vzťahu k sebe, k iným ľuďom ale aj vzťahom k svetu.

Keď sa prejedáme alebo zažívame kompulzívne jedenie, môže to mať značný vplyv na našu osobnosť a vnútorné prežívanie. Tieto zmeny sú často výsledkom emočných a psychologických procesov, ktoré súvisia s prejedaním a kompulzívnym jedením. 

Čo je pre nás, emočných jedákov, či prejedačov typické?

1. Zníženie sebadôvery a sebaúcty

  • Pocity viny a hanby: Ľudia, ktorí sa prejedajú, často pociťujú vinu alebo hanbu za svoje správanie. Tento vnútorný boj môže viesť k zníženiu sebaúcty, čo ovplyvňuje ich sebavnímanie a sebahodnotu.
  • Sebakritika: Po prejedaní môže dôjsť k posilneniu sebakritických myšlienok, ktoré vytvárajú cyklus zlyhania a seba-negácie.

2. Emočné výkyvy

Emočná nestabilita: Prejedenie často slúži ako mechanizmus na reguláciu emócií. Ak sa jedlo stane únikom pred stresom, úzkosťou alebo smútkom, schopnosť zvládať emócie môže byť oslabená. Môžeme sa cítiť emocionálne nestabilnejšie a závislejšie na jedle ako nástroji pre zvládanie ťažkých pocitov.

  • Zosilnenie negatívnych emócií: Prejedanie môže na chvíľu priniesť úľavu, no neskôr sa objavia ešte intenzívnejšie negatívne pocity, ako napríklad frustrácia, hnev alebo sebaľútosť.

3. Vyhýbavé správanie a izolácia

  • Sociálna izolácia: Keď je prejedanie spojené s pocitmi hanby alebo viny, ľudia majú tendenciu sa uzatvárať do seba a vyhýbať sa sociálnym interakciám. Strach z posudzovania druhými môže viesť k oslabeniu vzťahov a zvyšuje izoláciu.
  • Vyhýbanie sa problémom: Mnohí sa prejedáme v snahe vyhnúť sa riešeniu ťažkostí v živote. Sme doslova “vyhýbači” – vyhýbame sa problémom ale aj konfliktom, chceme byť za dobre s každým a nemáme radi konfrontácie. Toto vyhýbavé správanie môže ďalej brániť rastu osobnosti a prehlbovať problémy, ktoré sa týmto spôsobom neriešia.

4. Zmena v identite a sebavnímaní

  • Strata kontroly nad sebou: Keď sa prejedanie stáva pravidelným, môžeme mať pocit, že strácame kontrolu nad svojím životom. Tento pocit bezmocnosti mení naše seba-vnímanie a identitu.
  • Fixácia na jedlo a telo: Neustále zameranie sa na jedlo, váhu a vzhľad spôsobuje, že sa stávame tak trochu posadnutými a venujeme oveľa menej energie a priestoru iným oblastiam života a záujmom. 

5. Zhoršenie vzťahov

  • Konflikty v rodine a s priateľmi: Prejedanie ovplyvňuje vzťahy, pretože máme tendenciu skrývať svoje správanie pred druhými alebo prežívame emocionálne výkyvy, ktoré zhoršujú naše interakcie s blízkymi.
  • Neschopnosť otvoriť sa druhým: Keďže prejedanie môže byť spojené s pocitmi hanby, mávame problém o svojom správaní hovoriť s inými a čeliť vlastným emóciám v spoločnosti.

6. Zacyklenie a závislosť

  • Vznik závislého správania: Prejedanie môže prerásť do závislosti, kde jedlo nie je len potrebou na prežitie, ale spôsobom, ako dočasne uniknúť problémom. Tento cyklus závislosti je prepojený s emočným jedením. Pri rôznych nepríjemných emóciách, ktoré sa v nás hromadia, prichádza jedlo ako kompenzácia, úľava a najlepšia pomoc na únik pred sebou.

Ako na uzdravenie?

Častokrát vidím, že na riešenie problémov s jedlom hľadáme diéty alebo nový zdravší spôsob stravovania. Lenže – prejedanie či emočné jedenie je len dôsledok hlbších príčin. Ak sa sústredíme len na zmenu správania vo vzťahu k jedlu, neprichádza trvalé zlepšenie.

Zmena správania prichádza úplne prirodzene po tom, ako sa zameriame na zmenu našich hlbokých postojov, myšlienok a učíme sa spracúvať emócie spôsobom.

Čo sa deje pri uzdravovaní z prejedania?

  • Získame vnútornú silu: Po opustení prejedania môžeme pocítiť rastúcu vnútornú silu a sebavedomie. Práca na sebe a na svojich vzorcoch správania môže viesť k hlbšiemu sebapoznaniu.
  • Obnovenie emocionálnej rovnováhy: Akonáhle sa naučíme zvládať emócie zdravším spôsobom, dochádza k zlepšeniu emočnej stability a schopnosti čeliť lepšie výzvam života.

Prejedanie je viac než len správanie — je to prepojené s emocionálnymi a psychickými stavmi, ktoré môžu hlboko ovplyvniť našu osobnosť. 

Ak o tom chceš vedieť viac – vypočuj si náš DRUHÝ ONLINE ROZHOVOR s Alex Kotesovou: Od závislosti k sebapoznaniu 

AK hľadáš cestu uzdravenia, rozhodne sa zapoj do -dňovej výzvy: Skoncuj s emočným prejedaním, ktorá začína už 11.11. 2024

Komentáre