Cukor ako liek

Tak toto znie ako takmer kacírska myšlienka hodná upálenia jej nositeľa. Cukor je predsa drogou, na ktorej sa stávame závislými a ktorá spôsobuje množstvo našich problémov. Skúsme sa na to však pozrieť s troškou nadhľadu.

Sladká chuť je pre nás taká prirodzená, ako ktorákoľvek iná. Patrí medzi 4 základné chute, ktorými sme boli vybavení, aby sme dokázali vyhodnocovať chuťové vnemy a ich bezpečnosť. Kým sladká chuť znamenala rýchly zdroj energie, a jej nositeľov sme počas celej evolúcie preferovali, horká chuť predstavovala riziko toxicity a jedovatého účinku.

Prečo máme radi sladké

Pri skúmaní našej potreby sladkého sa musíme vrátiť až do nášho najranejšieho obdobia. Prvá chuť, ktorú sme navnímali bola sladká chuť materského mlieka. Už v tomto momente sa nám sladká chuť spojila s blízkosťou, bezpečnosťou, hrejivosťou, objatím, láskou a naplnením. Sladká chuť sa od prvého okamihu spája s našim presahom, s našim materským organizmom, z ktorého sme vzišli. Sladká chuť je predĺžením bezpečnej zóny, v ktorej sa topíme nehou. A tento pocit si so sebou jednoducho berieme aj do dospelosti.

Emočné jedenie

Príjem potravy má neutrálny náboj – jeme, pretože potrebujeme prežiť. Z tohto pohľadu je potrava len zdrojom, ktorý nám umožňuje zachovanie energie. U nás ľudí, a obzvlášť žien, sa však jedlo môže prepojiť s afektívnym nábojom a vyústiť k uspokojovaniu našich frustrácií práve nadmerným jedením, alebo vyhľadávaním sladkých chutí. Sladká chuť nám potom kompenzuje pocit nedostatku v živote. A tento nedostatok aspoň cez naše emočné centrá napĺňame pocitom zdanlivého bezpečia. 

Nevyčítajme si to – informácie o chuti totiž putujú nervovými prepojeniami do našej amygdaly v mozgu, kde nám aktivujú tam uložené príjemné (alebo nepríjemné) asociácie. Berme ale cukor ako liek!

Čokoláda po boji s dementormi

Nuž, nie náhodou sa autorka Harryho Pottera rozhodla ponúknuť svojmu hrdinovi čokoládu ako liek po stretnutí s dementormi – bytosťami, ktoré z nás vysajú všetku radosť. My síce nežijeme v čarodejníckom svete, ale dementorov máme v našom bežnom živote okolo seba dosť. Sú to tie bytosti, pri ktorých máme pocit, že už nikdy nebudeme šťastní či veselí a že všetko je fakt zle

Práve čokoláda nám symbolizuje riešenie – pretože rýchly vzostup glukózy umožňuje, že sa nám začína produkovať serotonín v mozgu a my sa zvnútra hojíme. 

Cukor ako liek 

Takže – sladká chuť patrí do nášho sveta a života a je v poriadku dopriať si ju aj v stave, kedy potrebujeme pofúkať a objať. Nie sme stroje a skutočne nemusíme byť vždy perfektné podľa dokonalých nutričných plánov. 
Do nášho života patria aj chvíle trápenia, a vtedy cukor skutočne môže pôsobiť ako tinktúra. Tinktúra, čo lieči ako slzy bájneho Fénixa. Jediné čo potrebujeme, je vedieť základný fakt – každý liek sa dávkuje. A predávkovanie môže mať toxický efekt!

Komentáre