Mám tendenciu sa usmievať, keď čítam ďalšie nové výživové trendy, dostatočne atraktívne, aby sme ich mali chuť vyskúšať. Koľko musíme skúšať, kým sa dostaneme oblúkom naspäť k obyčajným jednoduchým pravidlám?
No dobre, čo ďalej? Ak teda máme málo sacharidov a nútime telo čerpať z iných zdrojov energiu… a ešte pri tom cvičíme? Hrozí nám niečo?
Nuž v extrémnych prípadoch si telo načrie do vlastných bielkovín a svalového tkaniva. Dlhodobé odopieranie sacharidov má nepriaznivé následky nielen pre mozog, ale aj pre celé telo. Bielkoviny totiž majú slúžiť primárne niekde celkom inde – okrem budovania a udržiavania svalov, starajú sa aj o ďalšie tkanivá – kožu, vlasy, nechty (to píšem schválne, aby sa preľakli aj dámy).
Nie, nejdem tu teraz robiť antipropagáciu nízkosacharidových diét. To by som si v dnešnej dobe asi riadne zavarila. Viete o čo mi ide? Aby sme si uvedomili, že každá naša neuvážená akcia vedie k rozkošatenej reakcii nášho úžasného systému, akým je naše telo.
V dnešnej dobe je dobré aj pripomenúť, že nedostatok sacharidov a manipulácia s nimi v rôznych moderných diétach oslabuje aj náš imunitný systém.
Súhrnný článok v odbornom časopise Nutrients poukázal na významný a pozitívny vplyv sacharidovej kompenzácie na prechodné zápaly, oxidačný stres a poruchy imunity vznikajúce napríklad v dôsledku športových výkonov fyzicky aktívnych jedincov.
Dostatočné množstvo sacharidov znižuje hladinu stresových hormónov po záťaži, ale aj zápalové reakcie a oxidáciu mastných kyselín. V kombinácii s polyfenolmi, napríklad z ovocia, umožňuje zvýšiť antivírusovú ochranu nášho tela. Nedostatok sacharidov môže postihnúť športovca vo forme syndrómu pretrénovania, čo teda nie je veľká výhra. Všetko so všetkým súvisí…
V našich pomeroch môžeme rátať, že pre priemerného muža ide o množstvo 300 g sacharidov (pozor denne!) a ženu 250 g, pri adekvátnej telesnej hmotnosti a primeranom tréningu.
Jednoduchšie si to vieme predstaviť, ak muž zje sacharidy v objeme dvoch jeho zovretých pästí v každom hlavnom jedle, a žena jednej zovretej päste.
Pripomínam, že sacharidy sú aj inde ako v sladkostiach a sladených nápojoch. Tie môžete pokojne vylúčiť, a sústreďte sa na sacharidy z obilnín, najmä celozrnných, strukovín, zeleniny a ovocia. Nezabúdajme, že týmto spôsobom do svojho tela dostanete nielen dávku energie, ale aj množstva mikroživín – vitamínov, minerálov a bioaktívnych rastlinných látok. Všimnite si, že skutočné sacharidové zdroje sú zdroje rastlinné – a čím viac rastlinnej zložky bude naša výživa obsahovať, tým lepšie sa budeme mať!
Dobre jesť a dobre vyzerať sa fakt dá!