Éra nízkosacharidových diét I.: Záruka priberania

Rôzne formy nízkosacharidových diét, ktoré sa stali trendom posledných rokov, ovplyvnili množstvo nadšencov zdravej výživy. Aj zástancovia racionálnej stravy podľa konzervatívnych noriem váhali, či predsa len neubližujú svojmu telu a zdraviu, ak sa ich denný príjem sacharidov stále drží okolo 50 a viac percent celkového energetického príjmu. 

Mnohé silné dôkazy šťastných a zdravých ľudí s úspešnými príbehmi chudnutia a budovania svalovej hmoty nás presviedčali, že toto je tá novoobjavená správna cesta ako žiť svoj dlhoveký superzdravý život. Ako to je teda?

Nízky obsah sacharidov – to je koľko?

Existujú rôzne formy nízkosacharidových diét, od ketónovej diéty s približne 50 g sacharidov denne až po miernejšie diéty s konzumáciou približne 150 g sacharidov. Pri 50 g môžeme jesť prevažne zeleninu, ale ostatné zdroje sacharidov – ako je pečivo, cestoviny ryža, mliečne výrobky a ovocie musíme striktne obmedzovať. Pri vyššom príjme, do 150 g sú povolené rôzne formy obilnín, vločky, batáty či quinoa. 

Stravovanie so zníženým obsahom sacharidov sľubuje zníženie hmotnosti a udržanie hladiny glykémie v norme, čo je veľmi dôležité pri ochoreniach typu diabetes mellitus 2.typu, kardiovaskulárnych ochoreniach a niektorých typoch onkologických ochorení. 

Väčšina praktikantov nízkosacharidových diét však pristupuje k jedálničku pomerne laxne – jednoducho vylúčia všetky prílohy a pečivo, a výsledok vo forme rýchleho zhodenia pár kíl sa dostaví. 

Skutočne? Na ako dlho? 

A práve to je ten problém – na krátko! Po určitom čase si naše telo vždy vypýta, o čo ho pripravíme. Najčastejším scenárom po období obmedzovania je návalové prejedanie, alebo zhrešenie vo forme odopieraných sladkostí. Pocit zlyhania. A opätovné naberanie hmotnosti. Sacharidy preto nevylučujte, ale doprajte si ich v zdravej verzii.

Nie je sacharid ako sacharid

Odborníci na výživu stále odporúčajú jesť porciu sacharidov v každom jedle. Sacharidy pritom máme čerpať z celozrnných výrobkov a obilnín, strukovín, ovocia, zeleniny, kyslomliečnych produktov a ďalších nespracovaných alebo minimálne spracovaných potravín. 

Aké zmeny môžete urobiť ihneď?

Bielu ryžu nahradiť nelúpanou ryžou natural, klasické zemiaky nahradiť batátmi, obľúbené biele cestoviny nahradiť grahamovými alebo pohánkovými. Biele pečivo nahradiť grahamovým.  

A keď vás láka predstava sladkého, tak si pokojne doprajte raz za čas všetky fantastické paleo recepty a vaječno-avokádové mňamky, moderné zmrzliny na vegan báze a super orechovo-semienkové chlebíky s tvarohovými pomazánkami.

Sladkej chuti sa nevyhýbajte, netrápte svoje telá nízkosacharidovými diétami. Sladké patrí do nášho jedálnička a existujú aj zdravšie spôsoby maškrtenia. O zdravších sladkostiach píšem v e-booku 7 malých krokov k vašej veľkej zmene, ktorý si môžete stiahnuť na tejto stránke.

Komentáre